Wegańskie ciasto z brzoskwiniami


Przepyszne wegańskie ciasto, które będzie idealną przekąską na każdą porę roku! Brzoskwinie możesz zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi!

Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • brzoskwinie świeże lub z puszki (uwaga! brzoskwinie możesz zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Do dużej miski przesiej wszystkie sypkie składniki, następnie dodaj pozostałe produkty. Ucieraj ciasto łyżką, aż masa będzie całkowicie gładka i jednolita.

Brzoskwinie pokrój w ćwiartki, które ponownie przekrój na pół. Gotowe ciasto przelej do tortownicy, następnie ułóż na jego powierzchni pokrojone owoce.

Umieść ciasto w piekarniku i piecz przez około 50 minut, do suchego patyczka. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *