Puszysty sernik:


Idealnie kremowy i mięciutki sernik, który podbije serca wszystkich łasuchów!

Do przygotowania sernika potrzebne będą następujące składniki:

  • 6 jajek
  • 750 g sera białego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Roztop masło i odstaw do wystudzenia. Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Żółtka razem z twarogiem, mąkami i cukrem waniliowym utrzyj w malakserze na gładką masę. Do gotowej masy wlewaj powoli ostudzone masło, nadal miksując na niskich obrotach.

Przełóż masę do dużego naczynia i dodaj do niej pianę z białek, następnie połącz wszystko, bardzo delikatnie, za pomocą szpatułki.

Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy i piecz ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika sernik będzie bardzo miękki i może się rozlać, dlatego nie wyjmuj go z tortownicy przed ostudzeniem. Dopiero po ostudzeniu ciasto stężeje i będzie nadawało się do krojenia.

Sernik możesz udekorować polewą, którą wykonasz topiąc kilka kostek czekolady deserowej z łyżką masła. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *