Idealnie kremowy i mięciutki sernik, który podbije serca wszystkich łasuchów!
Do przygotowania sernika potrzebne będą następujące składniki:
- 6 jajek
- 750 g sera białego
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Roztop masło i odstaw do wystudzenia. Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Żółtka razem z twarogiem, mąkami i cukrem waniliowym utrzyj w malakserze na gładką masę. Do gotowej masy wlewaj powoli ostudzone masło, nadal miksując na niskich obrotach.
Przełóż masę do dużego naczynia i dodaj do niej pianę z białek, następnie połącz wszystko, bardzo delikatnie, za pomocą szpatułki.
Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy i piecz ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika sernik będzie bardzo miękki i może się rozlać, dlatego nie wyjmuj go z tortownicy przed ostudzeniem. Dopiero po ostudzeniu ciasto stężeje i będzie nadawało się do krojenia.
Sernik możesz udekorować polewą, którą wykonasz topiąc kilka kostek czekolady deserowej z łyżką masła. Smacznego!