Muffinki z borówkami i białą czekoladą


To szybki i prosty w przygotowaniu letni deser, który idealnie sprawdzi się jako przysmak do kawy lub przekąska na wycieczkę!

Do przygotowania muffinek potrzebne będą następujące składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 125 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 250 g borówek

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

Wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz mleko, olej i jajka, następnie dodaj do sypkich składników i dokładnie wymieszaj, tak, aby ciasto było gładkie, bez grudek.

Czekoladę posiekaj w drobne kosteczki, dodaj do ciasta razem z borówkami i skórką z cytryny. Wymieszaj całość, aż połączy się w jednolitą masę.

Ciasto przekładaj łyżką do foremki, do 2/3 wysokości foremki. Piecz przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Smacznego! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *