![](http://juliajagielowicz.5v.pl/wp-content/uploads/2022/06/IMG_1044-837x1024.jpg)
To szybki i prosty w przygotowaniu letni deser, który idealnie sprawdzi się jako przysmak do kawy lub przekąska na wycieczkę!
Do przygotowania muffinek potrzebne będą następujące składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- 125 ml mleka
- 90 ml oleju
- 2 jajka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 250 g borówek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz mleko, olej i jajka, następnie dodaj do sypkich składników i dokładnie wymieszaj, tak, aby ciasto było gładkie, bez grudek.
Czekoladę posiekaj w drobne kosteczki, dodaj do ciasta razem z borówkami i skórką z cytryny. Wymieszaj całość, aż połączy się w jednolitą masę.
Ciasto przekładaj łyżką do foremki, do 2/3 wysokości foremki. Piecz przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Smacznego! 🙂