To tradycyjne ciasto marchewkowe, wzbogacone o orzechy i kawałki ananasa, które sprawiają, że nikt nie może się mu oprzeć!
Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 5 jajek
- 3 średnie marchewki
- 1 szklanka oleju
- 1/2 puszki ananasa
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Rozbij jajka do dwóch naczyń, oddzielając białka od żółtek. Ubij pianę z białek, następnie dodaj do niej cukier i ubijaj jeszcze przez kilka minut. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, dodawaj do niej pojedynczo żółtka, nadal miksując na niskich obrotach. Następnie dodaj olej i miksuj, aż ciasto połączy się w jednolitą masę.
Wszystkie sypkie składniki przesiej, następnie dodawaj je do ciasta, po jednej łyżce, delikatnie mieszając masę szpatułką.
1,5 marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pozostałą część zetrzyj, używając tarki o małych oczkach. Uwaga! Jeśli zetrzesz całą marchewkę jednakowo, ciasto nie uzyska właściwej konsystencji.
Ananasa pokrój w kosteczki, a orzechy drobno posiekaj. Następnie dodaj do ciasta, razem z marchewką i całość połącz delikatnie szpatułką.
Przelej ciasto do tortownicy i piecz około 1 godzinę, do suchego patyczka. Ciasto możesz ozdobić lukrem, który przygotujesz łącząc 1 łyżkę wrzątku z cukrem pudrem. Ilość cukru pudru zależy od konsystencji, jaką chcesz uzyskać. Smacznego!