Ciasto leśny mech


Delikatne i lekkie ciacho, które zaskakuje nie tylko swoim oryginalnym wyglądem, ale i niezwykłym smakiem!

Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:

  • 450 g świeżego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • świeże owoce do dekoracji, np. granat, maliny, truskawki, borówki etc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Szpinak przełóż do garnka i podgrzewaj przez kilka minut, aż zwiędnie, następnie zmiksuj na jednolity mus.

Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę. Kiedy masa będzie gotowa, wlej powoli olej, nadal miksując. Następnie dodaj mus ze szpinaku i mieszaj na najniższych obrotach miksera, do uzyskania jednolitej masy.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj do masy szpinakowej. Całość połącz delikatnie szpatułką, tak aby powstała gładka masa bez grudek.

Piecz biszkopt przez ok. 45 minut, gotowy wyjmij z piekarnika i ostudź.

Składniki na krem przełóż do jednego, większego naczynia i ubijaj przez kilka minut, do uzyskania puszystej i zwartej masy.

Od upieczonego biszkopta odkrój kopułkę i drobno ją pokrój. Na biszkopt wyłóż krem, możesz dodać do niego część owoców. Następnie posyp krem pokruszonym ciastem i udekoruj pozostałymi owocami. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *