Delikatne i lekkie ciacho, które zaskakuje nie tylko swoim oryginalnym wyglądem, ale i niezwykłym smakiem!
Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:
- 450 g świeżego szpinaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- świeże owoce do dekoracji, np. granat, maliny, truskawki, borówki etc.
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Szpinak przełóż do garnka i podgrzewaj przez kilka minut, aż zwiędnie, następnie zmiksuj na jednolity mus.
Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę. Kiedy masa będzie gotowa, wlej powoli olej, nadal miksując. Następnie dodaj mus ze szpinaku i mieszaj na najniższych obrotach miksera, do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj do masy szpinakowej. Całość połącz delikatnie szpatułką, tak aby powstała gładka masa bez grudek.
Piecz biszkopt przez ok. 45 minut, gotowy wyjmij z piekarnika i ostudź.
Składniki na krem przełóż do jednego, większego naczynia i ubijaj przez kilka minut, do uzyskania puszystej i zwartej masy.
Od upieczonego biszkopta odkrój kopułkę i drobno ją pokrój. Na biszkopt wyłóż krem, możesz dodać do niego część owoców. Następnie posyp krem pokruszonym ciastem i udekoruj pozostałymi owocami. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego!