Ciasteczka owsiane z żurawiną


Delikatne i kruche ciasteczka, będą wspaniałym dodatkiem do kawy lub herbaty!

Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą następujące składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g masła
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dużą, płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Żurawinę zalej wrzątkiem i pozostaw przez kilkanaście minut, do namoknięcia.

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj jajko, ostudzone masło oraz żurawinę i wyrób na jednolitą masę.

Z ciasta formuj małe kuleczki, które następnie rozgnieć na płasko na blaszce. Pamiętaj, że objętość ciastek zwiększy się podczas pieczenia, dlatego koniecznie należy zachować między nimi odstępy. Piecz przez ok. 20 minut.

Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie, stwardnieją dopiero po ostygnięciu, dlatego przed ściągnięciem ich z blachy należy odczekać kilka minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *